Hartelijk welkom op de website over de PROMISE-studie
Hier vindt u achtergrondinformatie over dit onderzoek. Ook kunt u zich aanmelden als u interesse heeft in deelname aan het onderzoek.
Algemene informatie
PROMISE is de naam van een landelijk wetenschappelijk onderzoek dat zal onderzoeken of de nieuwe kaliumbinder patiromeer de behandeling van nierschade kan verbeteren. Sommige mensen met nierschade hebben te veel kalium in het bloed. Ook kunnen bepaalde medicijnen die belangrijk zijn voor de bloeddruk en de nierfunctie het kaliumgehalte verhogen. Daarom kunnen deze mensen deze medicijnen nu niet goed gebruiken. Het doel van de studie is te onderzoeken of de kaliumbinder beter gebruik van de bloeddrukmedicijnen mogelijk maakt en zo de bloeddruk verbetert en nierschade vermindert.
Het medicijn patiromeer werkt doordat het in de darm bindt aan kalium, waardoor kalium het lichaam met de ontlasting verlaat. Patiromeer zelf wordt niet opgenomen in het bloed. Het medicijn is goedgekeurd door de EMA en wordt al in Nederland gebruikt voor de correctie van een te hoog kaliumgehalte in het bloed.
Er doen vier ziekenhuizen mee aan het onderzoek. Dit zijn ziekenhuizen in Groningen (UMCG), Amsterdam (AMC), Leeuwarden (MCL) en Zwolle (Isala). Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door CSL Vifor, het Publiek-Private Partnerschappen programma van Health~Holland en door de Nierstichting.
Updates
December 2023
Op de Nationale Workshop Nefrologie vond de kick-off van PROMISE plaats. Hierbij waren alle betrokken partijen (UMCG, AMC, CSL Vifor, Health~Holland en de Nierstichting) aanwezig om de start van de studie in te luiden.
September 2023
Het studieprotocol is voltooid en ingediend bij de Medisch Ethische Toetsingscommissie.